Sosyal Medya Fenomenlerinin ve Sanatçı Kazançlarının Gelir Vergisi Karşısındaki Durumları
Yazıma öncelikle 193 sayılı gelir vergisi kanunu’na göre kimler sosyal medya fenomeni, kimler sanatçı anlatarak başlamak istiyorum.
193 sayılı gelir vergisi kanunu’na 14/10/2021 tarihinde eklenen 20/ B maddesiyle internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticileri, akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin kazançları sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazancı olarak sayılmıştır.
193 sayılı gelir vergisi kanunu’na göre net bir sanatçı tanımı yapılmamaklaberaber 18.maddesinde ‘müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band,radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, cd, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden müstesnadır’ denilmektedir.
193 sayılı gelir vergisi kanununa göre sosyal içerik üreticilerinin kazançları ticari kazanç hükmündedir. Sanatçıların kazançları işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışmıyor ise serbest meslek kazancı, işverene bağlı olarak gelir elde ediliyor ise bu gelir ise ücret olarak değerlendirilir.
Sosyal Medya Fenomenlerinin ve Sanatçı Kazanç İstisnası
Sosyal içerik üreticilerinin 14/10/2021 tarihinde eklenen 20/ B maddesiyle 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz. Mükelleflerin bu faaliyetim dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur. İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur
Sanatçıların 193 sayılı gelir vergisi kanunu’nun 18.maddesinde yer alan kazanç istisnasından faydalanmak için 18.maddede yer alan sanat erbabı ortaya çıkardıkları eserini 5846 sayılı fikir ve Sanat Eserleri Kanunu na yer alan belirlenmiş eserlerden olması ve T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne tescil ettirip bununla ilgili yazı alarak bağlı oldukları vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir.
İstisnadan Yararlamayacaklar
Sosyal içerik üreticileri
- Bu faaliyetinden kazançları toplamı gelir vergisi kanunun 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar. (2022 Yılı 880,00 TL)
- Faaliyete ilişkin tüm gelirlerini kanunda belirtilen şekilde açılan banka hesaplarından tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar.
Sanatçılar
- Dublaj sanatçıları, müzisyen, dizi oyuncuları, film oyuncuları, TV gazete gibi medya yorumcuları, sunucular, altyazı ve dublaj çeviricileri vb. gelir vergisi kanununda yer alan muafiyetten faydalanamazlar.
-İşverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışan her türlü sanat erbabı kazançları 193 sayılı gelir vergisi kanunu 61.maddesine göre Ücret olarak değerlendirilir.
-Bu madde kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2022 Yılı 880,00 TL) (2021 650.000,00 TL) aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.
Gelir Vergisi Beyannamesi Verme Yükümlüğü
Sosyal İçerik üreticileri ve Sanatçılar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?
Sosyal içerik üreticilerinden ve sanatçılardan 193.sayılı gelir vergisinde beyana tabi başkaca kazancı bulunmayanlar 2022 yılı için 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmayanlar (2022 Yılı 880 000,00 TL) beyanname vermek le yükümlü değildir.
Sosyal içerik üreticilerinden kazanç istisnası 01.01.2022 den itibaren geçerli olduğu için 2021 yılı kazançları önceki hükümlere göre ticari kazanç hükümlerine göre olarak beyan edilecektir.01.01.2022 den itibaren sosyal içerik üreticilerinin kazançlarının tahsil ettikleri bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak durumundadır. Kanundan belirtilen tutarı aşmayanlar için bu nihai vergilendirme olacaktır. Tutarı aşmaları halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve yapılan gelir vergisi tevkifatınıda hesaplana yıllık gelir vergisinden mahsup edebilecektir.
Sanatçılar için 193 sayılı gelir vergisi kanunu 18.madde kapsamındaki gelirlerden kanunun 94.maddesine göre eserlerin satışı kullandırılması, kiralanması karşılığında, ödemeyi yapan tarafından %17 tutarında stopajı, sanatçı adına keserek vergi dairesine yatırır. Kanundan belirtilen tutarı aşmayanlar için bu nihai vergilendirme olacaktır. Tutarı aşmaları halinde kazançlarını serbest meslek kazancı olarak yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve yapılan gelir vergisi tevkifatınıda hesaplanan yıllık gelir vergisinden mahsup edebilecektir.
2022 yılı için sosyal medya fenomenlerinin ve sanatçıların gelirleri kanunda beliritlen hadleri aşması halinde beyanname verme yükümlüğü ortaya çıkacaktır. Defter tutma yükümlüğü doğmayacaktır.
Sonuç olarak sosyal içerik üreticileri yeni düzenlemeye istisnadan faydalanmak için tüm gelirlerinden %15 oranında vergi ödeyeceklerdir. Ticari kazanç olarak vergi mükellefi olan sosyal içerik üreticileri ise İçerik üretmede yapmış oldukları harcamaları gelirlerinden düşüp kalan kazanç üzerinden gelir gelir vergisi Kanunun 103.maddesindeki tarifeye göre hesaplanan vergiyi ödeyeceklerdir. Bu durumda harcaması yüksek olupta istisnadan yararlanan beyanname verme yükümlülüğü olmayan sosyal içerik üreticileri yüksek bir vergi yüküyle karşılaşabilirler.
Serhat ŞEN
Yeminli Mali Müşavir